Even voorstellen; Ilsaatje

Graag stellen we Ilsa, ofwel Ilsaatje aan je voor. Ilsaatje is een jonge schrijfster. Ze schreef eerder twee boeken en werkt momenteel aan de derde. De komende tijd zal ze regelmatig verhalen en gedichten schrijven die we hier zullen publiceren.

Dit ben ik, Ilsaatje

‘Ilsa. Dit is mijn halfzusje Jana.’ Lonneke kijkt even naar Jana en dan weer naar Ilsa. ‘Stel jij je ook even voor?’ Ilsa vindt dat prima. De zon schijnt Lonnekes huis in. Ilsa houdt van het weer wat steeds mooier aan het worden is. Ze houdt van de zomer. De andere seizoenen zijn meestal zo koud.

‘Mijn naam is dus Ilsa, oftewel Ilsaatje. Ik ben 18 jaar. Jarig op 18 oktober. Ik schrijf graag verhalen.’ Wat zal ze nog meer vertellen?
Lonneke kijkt naar Jana. Jana is iets kleiner dan zij. ‘Ze heeft ook twee boeken uitgegeven. Iets Met Vergeten en De pijn van Jasmijn.
‘Oh, wat leuk! Hoe schrijf je dat dan? En waar?’ Jana kijkt Ilsa met twinkelende ogen aan.
‘Ik schrijf het gewoon in Word. Ik maak dan altijd eerst een personage en dan gaat het schrijven eigenlijk vanzelf. En waar? Waar ik schrijf bedoel je?’
‘Nee, waar je woont.’ Jana kijkt vragend naar Lonneke en dan weer naar Ilsa.
‘Ik zit in een gesloten jeugdzorg instelling in de provincie Utrecht.’ Ilsa zucht. Ze weet niet hoe oud Jana is en of ze hier niet te jong voor is. Ze is ouder dan 15, dus ze kan het gewoon vertellen. Voordat Ilsa iets kan zeggen begint Jana al verder te vragen.
‘Oh, ik heb gehoord dat het daar erg is. Is dat bij jou ook zo? En zit je dan ook echt opgesloten?’
‘Ja en ja. Het is na drie jaar heel erg naar. Ik heb er in drie gezeten. De eerste was heel erg fijn, maar die gaat sluiten. De tweede was een hel, maar dan ook echt. En de derde waar ik nu zit is wel oké. In de tweede, instelling H, zat ik 23 uur in de isoleercel per dag. Ik zat daar zeven maanden.’

Jana kijkt geschrokken naar Ilsa. ‘Wat doe je verder nog dan schrijven?’

‘Ik maakte vroeger YouTube video’s, maar door instelling H kon ik daar niet mee verder gaan. Ik maak soms muziek. Soms zingen, soms producen met FL Studio. Ik zou wel graag weer met YouTube willen beginnen.’ Ilsa kijkt door het andere raam naar het bos. Ze houdt van het bos. Ze wil echt weer eens terug naar Het Zwarte Woud in Duitsland waar ze drie keer op vakantie is geweest. Ze zou daar nog graag tussen de bomen willen wandelen.
‘Hoe heet je op YouTube?’ Vraagt Jana. Ilsa verwacht ook de vraag of ze ook TikTok doet, maar die krijgt ze niet. Ze doet (nog) niet aan TikTok. Ze tweet wel veel op Twitter.
‘Op YouTube ben ik best inactief. Ik heet daar Ilsaatje. Op Twitter en Insta ben ik actiever. Op allebei heet ik @ilsaatje_.’

Dit is een gesprek met mijn fictieve personages. Ze komen vaak in verhalen over mezelf voor. Ik ben dus Ilsa. Lonneke en Jana zullen er vaker in voor komen, maar ze bestaan niet.


Ilsaatje

Benieuwd naar Ilsa haar boeken?

Iets met vergeten

De pijn van Jasmijn

 

Geschreven door:

Redactie

Gepubliceerd op:

11 maart 2022

Deel: