Skip to: Een mobiel kippenhok

Socialrun website

Vandaag hebben wij van Ingrid en Renee een rondtoer gehad op verschillende plekken waar aan stadslandbouw gedaan wordt. Zij zijn de andere opa en oma van onze kleinzoon Avi.

Stadslandbouw

Ingrid heeft de opleiding Teelt richting stadslandbouw bijna afgerond en was meteen enthousiast toen ze van het project in Oeganda hoorde.
Eerst waren wij op Vrijhof Oostwaard waar Ingrid stage loopt. Dit is een CSA tuin (Community Supported Agriculture). Hier hebben wij heerlijke aardbeien geplukt en veel informatie gehad.

Elk jaar wisselen

Ingrid vertelde dat alles in vakken staat, want je kunt niet alles zomaar naast elkaar zetten.
Belangrijk is dat je elk jaar wisselt van stukje grond, omdat bonen bijvoorbeeld de grond kunnen uitputten. Dat je bloemen in de buurt kunt zetten, zodat de insecten die op de bloemen afkomen de luizen weer kunnen opeten, dus belangrijk voor de biodiversiteit.

Ook vertelde ze over het mulchen. Dat is de grond bedekken met bijv. koolbladeren, houtsnippers of schapenwol. Dit helpt tegen onkruid, het vocht blijft inde bodem en het bodemleven wordt niet verstoord. Ik had er nog nooit van gehoord.

 

 

Kiptractoren

Wij zijn daarna naar Kipeigen geweest.Prachtig om de kip-tractoren te zien in de boomgaard die met de vrijwilligers elke dag worden verplaatst, maar je moet ze niet te ver verplaatsten ander raken ze de weg kwijt en gaan ze niet meer op stok.

Als laatste waren we bij de Fruittuin van West

Daar hadden ze kleine potjes bij de bomen hangen met stro erin. Daar komen dan weer oorwormen in die de luizen opeten.
En de varkens die daar rondlopen hebben ook weer een belangrijke taak.

Naast bovenstaande kregen nog zoveel meer informatie, onder andere over de wormenwinkel, de compost en hoe belangrijk de bodem is. De bodem is je vriend en zorgt voor ons.

Ingrid en Renee ontzettend bedankt voor deze dag en we nemen deze mooie ervaring mee naar Oeganda en wie weet zien we over een tijdje de mobiele kip tractoren rond rijden in Kampala.

Tot de volgende!


Harry en Lisette

 

 

 

 

Back To Top