Skip to: Het project | Leven in actief tuinieren voor inkomen en voeding

Socialrun website

Life in Active Gardening for Income and Nutrition (Life AGAIN)  | ‘Leven in actief tuinieren voor inkomen en voeding’ (Opnieuw leven)

James Bisheko, de oprichter van Help Her International en zijn vrouw Grace zijn sinds de eerste 9 maanden van de totale landelijke Lockdown in Oeganda (maart-november 2020) betrokken bij initiatieven voor de aanleg van achtertuinen in hun omliggende gemeenschappen in Kireka (district Waksiso) in de buurt van de stad Kampala.
Met hun huis als voorbeeld en het delen van foto’s als inspiratie, werden 10 tuinen aangelegd door vrijwilligerswerk, dat niet alleen de voeding schaarste aanpakte in de huishoudens, maar ook ging het werken als bron voor inkomsten werkte voor sommige.

De Methode

De tuiniermethode vereist geen toegang tot grote stukken land. Huishoudens gebruiken veranda’s en verbindingen om voornamelijk snelgroeiende groenten te planten.
Eten op tafel zetten is een grote verantwoordelijkheid van een vrouw in Oeganda. Elke hulp om de toegang van het huishouden tot voedsel te verbeteren, is een verlichting voor de vrouw in dat huis.

De tweede lockdown had in 2021 had een grote impact op het leven in Oeganda. De meeste Oegandese vrouwen hebben informeel werk en hebben onevenredig geleden onder de sluiting van de markten en het verbod op openbaar vervoer. Hierdoor nam de afhankelijkheid van de vrouwen toe en nam de voedselzekerheid af van de huishoudens. Tevens nam het geweld hierdoor toe in de gezinnen.

Het project

Voortbouwend op het initiatief van de Bishekos die samen met Help Her Internationaal hebben gewerkt aan het promoten van huishoudelijke tuininitatieven onder de stedelijke arme vrouwen. De Bishekos hebben deze vaardigheid geleerd op demonstratie boerderijen te Kampala.

Het project Life Again is gericht op 100 huishoudens als pilot met als doel voedselzekerheid en het inkomen van kwetsbare vrouwen met name weduwen en alleenstaande moeders te verbeteren. Het aanleggen van zo’n tuin vereist input van zowel een agronoom als een voedingsdeskundige voor respectievelijk bedrijfsbeheer en voedselgebruiksklassen.

Gemiddeld kost elk huishoudelijke tuininrichting $70, inclusief trainingen en tuininput. De tuinen bestaan voornamelijk uit groentesoorten met een hoge voedingswaarde en snel rijpende groenten vooral voor kinderen en voeding van moeders. Overtollige groenten worden verkocht.

Life Again zal vrouwen (weduwen/ alleenstaande moeders) wiens levensonderhoud onevenredig is verstoord, betrekken bij veilige methoden tot voedzaam voedsel van thuis uit door achtertuinen aan te leggen bij hun thuis.

Community building

De vrouwen zullen ook worden aangemoedigd om groepen te vormen voor gezamenlijk leren, waaronder waardetoevoeging, bulkmarketing, en dorpssparen en leningvereniging of het mobiliseren voor bedrijfsgroei.

Team Bishekos en de Grascos

In oktober 2017 zijn wij bij de Bishekos geweest. Deze prachtige mensen hebben een missie. Hun leven staat volledig in het teken van het ontwikkelen en ondersteunen van goede doelen.
In de maand juli, augustus en september 2022 gaan we bij hen vrijwilligerswerk doen en willen we dit prachtige project Life Again ondersteunen. Het mooie is dat het project al draait én in de toekomst volledig selfsupporting wordt.


Harry & Lisette 

 

 

Back To Top