Skip to: Oeganda, het gaat onder je huid zitten

Socialrun website

De ontmoeting 8 jaar geleden

Het was een jaar of 8 geleden. Rokus Loopik en ik waren met een groep hulpverleners, ervaringswerker enz. naar New York. De lerende studiereizen staan bekend onder de naam ‘Learning Experience trip’.
Tijdens deze reis werden we uitgenodigd door Richard Pulice. Richard is een goede vriend van ons en verzorgde jarenlang een onderdeel in het programma, genaamd de ‘bubbel’. Richard is professor of social work at the college of Saint Rose. Richard vroeg aan ons of we een voordracht wilde houden over onze reizen op een internationaal congres.
Verschillende landen waren vertegenwoordigd waar ze vertelden over de gezondheidszorg, kwetsbare groepen, vluchtelingen en de projecten die ze daarvoor hebben ontwikkeld.

Ik ontmoette op het congres James Bisheko. James hield een vlammend betoog over de projecten in Uganda. James werkt bij de stichting ADRA.

Actueler kan het niet in deze bizarre tijden

Het betoog over hoe Uganda de vluchtelingen uit Congo en Rwanda heeft opgevangen raakte me toen diep. Uganda is het land wat de meeste vluchtelingen opvangt. Actueler kan het niet in deze bizarre tijden betreffende de oorlog in Oekraïne en de enorme vluchtelingenstroom die daarop volgde.
De ontmoeting met James liet me niet meer los. Twee jaar later. Ik zou en moest naar James ,naar zijn vaderland waar hij vol trots met mij over gesproken had. Ik was jaloers op de manier hoe hij met liefde, warmte en hartstocht over de Parel van Afrika sprak.

In 2017 was het zover

Lisette en ik keken elkaar aan en zeiden tegen elkaar: “We gaan!”. We namen contact op met James en vanaf dat moment is het ‘onder mijn huid’ gevoel alleen maar toegenomen.
De hartelijkheid, gastvrijheid en de ontvangst was vanaf dag 1 hartverwarmend.
Samen met zijn vrouw Grace liet hij ons de verschillende projecten zien.

 

De projecten

We mochten getuigen zijn van de oprichting van hun eigen NGO. In het bijzijn van de burgemeester ondertekende James de oprichting van ‘Help her international’.

De bevlogenheid, de missie die beiden hebben in hun leven bleef ons beiden bezighouden.

We keken elkaar weer aan en zeiden: “we gaan weer en nu wat langer om vrijwilligerswerk te doen en om een project te ondersteunen”. Hetzelfde ritueel voltrok zich en samen met de Socialrun gaan we het project ‘Every home a garden’ ondersteunen.

Een project wat al draait en zichzelf terugbetaalt en waar wij met onze westers handen vanaf moet blijven.

 

Juli, augustus en september 2022 gaan we onze diensten aanbieden. James zegt dat er werk genoeg is en we genoeg kunnen betekenen.  Onze belevenissen kun je volgen en we hopen dat jullie willen doneren om hun droom te verwezenlijken en de projecten doorgang te laten vinden.

Meer informatie over dit prachtige en lerende project volgt.


Harry & Lisette

 

 

 

Back To Top