Skip to: In de put

Socialrun website

Lisette is 26 jaar, woont in Utrecht en studeerde aan de Hogeschool van de Kunsten. Nu studeert ze bewegingsagogie en loopt ze stage bij stichting Socialrun.

Iedereen zit wel eens in de ‘spreekwoordelijke’ put. De één wat vaker dan de ander en de één komt er wat makkelijker uit dan een ander. Hoe of wat maakt dat je in de put belandt, verschilt ook per persoon.

Bij mij lijkt het geringste er al voor te kunnen zorgen dat ik val

Zodra je na het vallen, direct weer opstaat, lijk je er vrij weinig last van te hebben. Het kan zwaar zijn die put uit te komen, maar uiteindelijk lukt het je altijd.Dat maakt niet dat je er ook weer op enig moment in kunt vallen.

Steeds vaker heb ik het idee dat ik helemaal geen moeite doe om uit die put te komen. Ik wil er wel uit maar blijf zitten, wachtend tot iemand mij eruit trekt.

Is dat een gebrek aan discipline?

Aan kracht of aan zelfvertrouwen? Of ligt er een andere oorzaak aan ten grondslag? Want hoe zwaar het ook kan zijn in die put, het geeft je wel een legitieme reden om je voor even af te sluiten van de maatschappij, van je omgeving. Of misschien houdt de druk van de maatschappij me juist in de put?

Feitelijke verwachtingen van anderen maar vooral ook subjectieve verwachtingen creëren veel innerlijke stress, de drang om te presteren, een constant opgejaagd gevoel. Het maakt dat ik in mijn hoofd ga zitten. En in mijn hoofd is het een wirwar van gedachten die nooit stoppen.

Vooral veeleisende, kritische en straffende stemmen

Nooit rust. Nooit. Nooit goed genoeg ook. Door de aanwezigheid van die stemmen, is de kans ook groter dat ik weer val en niet direct kan opstaan. Mijn negatieve innerlijke stem, brengt en houdt me in de put. Ik moet mijn innerlijke kracht zien te vinden om me uit de sleur te krijgen. Dat is niet altijd makkelijk. Maar zoals ik al zei: Uiteindelijk lukt het altijd!


Lisette Soethof

Lisette Soethof
Back To Top