Ervaringsdeskundige Ralf vindt het lastig zichzelf in drie woorden te omschrijven. ‘Je bent zoals je bent’, aldus Ralf. Het eerste wat in hem opkomt: bescheiden, een absolute doorzetter die niet opgeeft en dat met de nodige dosis humor op z’n tijd.
Ralf wordt gelukkig van de kleine dingen in het leven. Bijvoorbeeld een lekkere maaltijd maken en daarvan uitgebreid genieten. Of kletsen met zijn dochters. Maar ook het feit dat hij een eigen huisje heeft. Na zijn dakloze periode beseft hij hoe ongelofelijk belangrijk het hebben van een eigen plek weer is.
Naast zijn drie prachtige dochters, geniet hij van zijn vriendin en van zijn ‘gekke’ hond. Verder wil hij plezier hebben en tegenslagen overwinnen. Wat hem ook gelukkig maakt is muziek! Spelen op zijn basgitaar en samen met anderen muziek maken. Dit helpt hem wanneer tijden wat zwaarder zijn, om te relativeren en te ontspannen. Wanneer hij zich goed voelt, is het gewoon voor de fun. Muziek is helend en geeft een goed gevoel in welke vorm dan ook. Hij vindt dan ook dat hier in de zorg meer mee gedaan zou kunnen worden.
“Iedereen doet mee aan de samenleving in zijn of haar beleving en op zijn of haar manier”
Ooit had hij veel dromen maar nu is dat anders geworden. Hij is tevreden met wat hij weer heeft. Als er meer mogelijk is, dan ziet hij wel of hij dat kan of wil doen. Gelukkig zijn met jezelf is belangrijker en dat is hij!
Belangrijk in het leven vindt hij elkaar respecteren ongeacht kleur, ras, geloofsovertuiging, geslacht, dakloosheid, ziekte of niet, anders denkend of wat dan ook. Iedereen respecteren en in zijn waarde laten en als je het ergens niet mee eens bent of er anders over denkt, de dialoog aangaan in plaats van wat we vandaag de dag teveel zien, dat mensen elkaar veroordelen en/of buitensluiten.
Iedereen doet mee aan de samenleving in zijn of haar beleving en op zijn of haar manier. Hij is blij dat hij zijn ervaringen en kennis mag inzetten om anderen te helpen en te ondersteunen daar waar het nodig of gevraagd wordt.
Foto Ralf komt uit de docu ‘Miracles of Music’ van Pim Giel waar hij aan meegewerkt heeft.
Inclusietaxi
Dit verhaal is geschreven voor het project Inclusietaxi van Ahmet Türkmen. Wil je ook meedoen? We gaan met verschillende mensen in gesprek en stellen je vijf vragen waarmee we je verhaal vertellen. Neem contact op met Ahmet via [email protected] als je meer wilt weten en/of ook je verhaal wilt delen.