Skip to: Kwetsbaarheid en kracht

Socialrun website

Voor mij zijn kwetsbaarheid en kracht onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
In mijn leven heb ik mij heel vaak kwetsbaar gevoeld.

 

Als kind door uitsluiting vanwege mijn overgewicht, als laatste gekozen worden bij een balspel met gym of uitgelachen worden omdat je niet zo snel was als de rest, daar werd ik onzeker van.

Ik had regelmatig het gevoel dat ik anders was, je kunt het eigenaardig noemen. Qua denken was ik slim en snel, vaak de gangmaker in de klas om de onzekerheid te compenseren denk ik achteraf.
Wat ik toen nog niet wist, is dat mijn eigenaardigheid ADHD was. Ik ga niet zeggen dat mijn ADHD een excuus is voor mijn deels mislukte leven. Maar wie weet had ik wel andere keuzes gemaakt als ik het van kinds af aan had geweten.

Ik heb veel verkeerde keuzes gemaakt. Door te blijven hangen in verkeerde relaties. Door drugs te gaan gebruiken. Door zelf aan de bel te trekken bij jeugdzorg, waardoor ik uiteindelijk mijn kinderen ben kwijtgeraakt. Als je kinderen krijgt merk je ook hoe kwetsbaar je kan zijn, en tegelijk is het je sterkste kracht. Je bent in staat om een auto op te tillen als je kind eronder ligt. Maar als iemand je martelt omdat je een staatsgeheim niet wil verklappen en ze bedreigen je kinderen , dan ben je de eerste die het geheim prijsgeeft.

Kwetsbaarheid bracht een ander leven

Uiteindelijk kom je op een punt waarvan je denkt dat je niet lager kunt zinken.
Ik was heel kwetsbaar op het moment dat ik aan de bel trok voor hulp. Ik schaamde mij enorm en vond het doodeng, maar dat werd ook mijn kracht.
Door mij kwetsbaar op te stellen stond ik open voor hulp en leid ik op dit moment een totaal ander leven. Zonder die kracht was het misschien anders gelopen en zat ik dit nu niet te schrijven.

Uit mijn kwetsbaarheid ben ik kracht gaan putten

Ik ben altijd open en eerlijk geweest hier over en kan er goed over praten. Daarom vind ik voorlichting geven erg leuk om te doen. Het helpt mij met mijn verwerkingsproces en wie weet kan ik een inspiratie zijn voor een ander.
Ik had het gevoel dat ik er meer mee wilde doen. Daarom ben ik de studie, begeleider in de GGZ met ervaringsdeskundigheid, begonnen.

Met al mijn ervaringen, kwetsbaarheden en eigenaardigheden vind ik het mooi dat stichting Socialrun aandacht vraagt voor dit onderwerp. Want het gaat er ook om wat je met je kwetsbaarheden doet en dat er nog zoveel meer mogelijk is.
Dat gun ik iedereen die er mee te maken heeft.


Ria Kuijf

 

Back To Top