Skip to: Mythen over zelfmoord

Socialrun website

Auteur: Derek de Beurs

Uitgever: Boom uitgevers

Veelvoorkomende opvattingen rondom zelfmoord

Mensen met zelfmoordgedachten zijn gek, niet op andere gedachten te brengen, en dus niet te helpen. Vooral acteurs en muzikanten overlijden door zelfmoord, meestal rond de kerst. Antidepressiva maken mensen juist meer suïcidaal in plaats van minder. Begin bij kwetsbare mensen vooral niet over zelfmoord, voor je het weet breng je iemand op gedachten. Waar of niet waar?

 

Zelfmoord laat zich moeilijk voorspellen

In dit boek bespreekt de Beurs veelvoorkomende opvattingen over suïcide en toetst ze aan de wetenschap. We zien dat zelfmoord een complex fenomeen is dat zich moeilijk laat voorspellen. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en preventie komen aan bod, net als verschillende manieren om te vragen naar suïcidale gedachten. De relatie tussen suïcidaliteit en antidepressiva wordt besproken en we zoomen in op de effecten van de seizoenen op de zelfmoordcijfers.

 

Voor wie is Mythen over zelfmoord?

De Beurs wil meer begrip creëren rondom dit thema omdat suïcide nog steeds een groot taboe is. Ook onder hulpverleners. Zijn concrete aanbevelingen, inzichten uit de wetenschap en uit verschillende richtlijnen maakt het boek geschikt voor ggz-professionals, huisartsen, studenten geneeskunde en psychologie en beleidsmakers, maar ook voor iedereen die meer wil weten over dit maatschappelijke probleem.

 

Suïcidaliteit is een zwaar onderwerp, maar de Beurs weet het onderwerp zo te bespreken dat je er niet hopeloos van wordt. Het boek biedt namelijk ook hoop.

Ad Kerkhof, Emeritus hoogleraar Klinische psychologie, Psychopathologie en Suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Back To Top