Skip to: Niet schamen, maar samen

Socialrun website

‘Blijven ademen, fouten maken mag!’ Floor deed dit jaar mee met Team Taksrunners en vertelt over haar ervaringen als fietser tijdens de Socialrun.

In het weekend van 20 tot 22 september hebben we met het Team Taksrunners aan de Socialrun meegedaan. Wat een avontuur! Meer dan 48 uur opgescheept zitten met mensen die je half of niet kent, is niet echt mijn kopje thee.

En dan óók nog gezellig doen. Ik heb mijn comfortzone flink opgerekt dit weekend. Het was zwaar en ik was zenuwachtig omdat ik nog niet helemaal wist wat de bedoeling was. Wanneer dingen voor mij onduidelijk zijn word ik heel onzeker en zenuwachtig. Ik ga dingen invullen en verval in geoefend sociaal gedrag. In eerste instantie was dit heel confronterend, “shit shit shit, zie je wel, ik bak er ook niets van, ik kan dit niet, ik ben niet goed genoeg en ze vinden me vast…”
De neerwaartse spiraal werd af en toe goed ingezet.

De sociale compensatie en hard werken ging niet meer door de vermoeidheid en het andere ritme. Ik reageerde paniekerig als ik moest navigeren en lukte het niet meteen. Mijn teamgenoten hielpen me enorm door toen te zeggen: “Blijven ademen, fouten maken mag en dan maken we gewoon een de-tour.”
Dat gaf zoveel rust, het hoeft niet perfect! Ik val niet door de mand als het niet lukt. Ik mag gewoon zijn wie ik ben en mag vragen om hulp.

Perfecte volger

Dan de dodelijk humor, ik ga de woorden niet herhalen, je moet er bij zijn geweest. Het loslaten van de grenzen van wat gepast is, is zo bevrijdend voor mij. Het was een uitlaatklep en dan vóóral heel erg erom lachen met elkaar.

Het mooie wat ik nu weer zie is dan ik een perfecte volger ben, als ik niet hoef te zorgen voor anderen laat ik me aansturen. De kookploeg en onze teamcaptain deden dat hartstikke goed. Ik dacht niet na over een route, over waar we heen gingen. Ik fietste van wissel tot wissel en ging weer verder. Met navigeren in de auto moest ik wat meer opletten, de 2.000 meter tellen en navigeren. Ja, ik ben een vrouw, maar multitasken is echt niet mijn ding. Maar ook dat deden we samen. Niet schamen maar samen, dat is eigenlijk wel een goed motto.

Teamprestatie

Want dat is het toch dat hele Socialrun-gebeuren, de renners moeten rennen, maar zonder de fietsers weet je niet waar je heen gaat. Zonder de busjes met chauffeurs en navigators heb je geen rustplek. En zonder de navigator hadden de fietsers geen snack en drinken onderweg. En dan de kookploeg, zonder jullie waren we niet verder gekomen dan de eerste rit (wat een goede verzorging!). En de masseurs, was maar eens begonnen zonder massage aan een nieuwe tour van 55 km. De captain, zonder hem waren onze spullen blijven liggen bij het startpunt en had je geslapen op de grond. Dus dat, dit is een teamprestatie van heb ik jou daar! En dat vergt vertrouwen hebben in elkaar en dankbaar zijn voor wat de ander doet.

Ieder zijn of haar rol rol was even belangrijk, onderschat daarom nooit jouw rol in het geheel! Ik ben daarom blij dat ik heb meegedaan, aan fietsen wil ik vandaag nog even niet denken (mijn billen in ieder geval niet). En ook ik heb nu echt even rust nodig om mijn comfort-zone weer even wat meer comfortabel te maken.

Zelfs wachten is leuk

Maar volgend jaar doe ik weer mee, want was het mooi en bijzonder om langs Westerbork te fietsen in het donker. De zon langzaam te zien opkomen over mistige velden, de verschillende landschappen te zien en diertjes te spotten. De andere teams te zien en aan te moedigen. De Socialrun die op verschillende plekken tussendoor finishes had.
Elke kilometer was hoe dan ook een overwinning. Het zien van dankbaarheid bij de mensen om wie het gaat en die om 4 uur ‘s nachts lekkers uitdelen omdat ze zelf niet kunnen meelopen, maar het zo gaaf vinden dat wij het doen. De disco van de organisatie bij het pontje bij Velsen, wachten werd leuk!

En dan het aftellen naar de eindstreep en samen over die streep en elk team had gewonnen.
Want ‘Meedoen is Winnen’!


Floor Rosier – Team Taksrunners

Back To Top