Verwarrend nieuws | Game vergroot weerbaarheid tegen eenzijdig nieuws

Hoe leuk is het om in de huid te kruipen van een razende reporter die zoveel mogelijk lezers wil trekken… In de vandaag gelanceerde online game Verwarrend nieuws! krijg je hiervoor de kans.

Tegelijkertijd krijg je inzicht in de beeldvorming rond ‘personen met verward gedrag’. Die is namelijk erg negatief. Maar is dat terecht?

In Verwarrend nieuws! Kruip je in de huid van een beginnend verslaggever, die het helemaal gaat maken in de Newsroom.
Je werkt onder druk: je moet snel beslissen hoe je berichten eruitzien. Je wilt een groot publiek trekken – hoe meer hoe beter. Maar je wilt ook betrouwbaar zijn, berichten maken die kloppen. Als je door de mand valt, gaat je reputatie aan flarden en zal ook je publiek afhaken. Het wordt dus een balanceer-act tussen ophef en betrouwbaarheid.

Inzicht in berichtgeving

Verwarrend nieuws! Geeft inzicht in hoe journalistieke dilemma’s kunnen leiden tot eenzijdige berichtgeving – en hoe je die in het dagelijks leven kunt herkennen. Je leert je hoe je beslissingen neemt onder tijdsdruk en onder de druk om te scoren. Dat maakt de speler weerbaarder tegen de dagelijkse stroom negatief nieuws over personen met verward gedrag.

Karlijn Roex (socioloog, auteur en ervaringsdeskundige) en Kees Dijkman (journalist, communicatieadviseur en ervaringsdeskundige) zijn de ontwikkelaars van de game, in samenwerking met de makers van de serious games Bad news en Go viral, waarin de speler leert om nepnieuws te ontmantelen.

Speel Verwarrend nieuws! Op www.verwarrendnieuws.nl


Download hier het persbericht.

Geschreven door:

Redactie

Gepubliceerd op:

12 september 2022

Deel: