Skip to: Ons verhaal

Socialrun website

En toen was er de Socialrun…

We schrijven 2011, een café in Utrecht. Een groepje vrienden deelt hier wekelijks de ervaringen met het werken in de GGZ of in penitentiaire inrichtingen. Het gesprek gaat over vooroordelen en stigma in relatie tot psychische aandoeningen en een verslavingsproblemen. Vooroordelen die het leven van hun cliënten nog moeilijker maken dan alleen de problemen waarvoor zij behandeld en begeleid worden. Vooroordelen die cliënten vaak hebben overgenomen in hun zelfbeeld. “Frank…”, zegt een van de vrienden, “kan jij niet een loopje of zoiets organiseren waarmee we aandacht vragen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid? En dat we laten zien dat onze cliënten echt wel wat kunnen presteren?

Frank Bonekamp, ooit sportleraar en nu inmiddels hulpverlener in een forensisch ACT-team, is nooit te beroerd om een uitdaging aan te nemen. Een jaar later was er de eerste Socialrun. Met drie teams werd in de stromende regen gedurende een lang weekend in estafette een grote ronde om het IJsselmeer gelopen. Het initiatief groeide snel.

Het jaar erop konden ze zes teams formeren, in 2015 waren er 16 deelnemende teams en in 2018 was dit wederom meer dan verdubbeld naar 33 teams en zo’n 950 deelnemers. De gesponsorde teams liepen in die laatste editie ruim €80.000 bij elkaar. Een bedrag dat in zijn totaliteit wordt besteed aan kleine projecten die bijdragen aan openheid over psychische aandoeningen en sociale acceptatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

De Socialrun is inmiddels een begrip in en rondom de GGZ. De rode polsbandjes die getuigen van deelname en betrokkenheid zijn populair en niet zelden aanleiding tot een mooi gesprek tussen mensen over hun kwetsbaarheid, maar vooral over hun dromen en mogelijkheden, want: #meedoeniswinnen!

#meedoeniswinnen – Onze visie en strategie

Lees hier meer over:

Back To Top