Skip to: De Facto Trauma

Socialrun website

Hoewel we in de afgelopen decennia heel veel hebben geleerd over de impact van trauma, is het gebrek aan kennis en de implementatie van deze kennis tegelijkertijd nog zo groot. Want anno 2021 is de GGZ bijvoorbeeld nog altijd sterk DSM-gestuurd en kun je er allerlei exotische stoornissen vergaren terwijl klachten niet zelden vooral de gevolgen van trauma representeren. Een gegeven dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien, of simpelweg genegeerd.

80% van de bevolking krijgt er mee te maken. Althans, in meer of mindere mate. In de nieuwe, vierdelige reeks podcasts gaan Socialrun ambassadeur Jerry Allon en eindproducente Mathilde in gesprek over traumatische ervaringen en de gevolgen ervan. Dit doen ze aan de hand van het verhaal van Mathilde die luisteraars op basis van haar eigen ervaring steeds op indringende wijze meeneemt in hoe groot maar vooral ook heel klein trauma kan zijn en de vragen van Jerry.

De Facto Trauma Socialrun project

Er is nog een hoop werk te doen, om ogen te openen, kennis te vergroten, als ook om begrip en inzicht te creëren in het fenomeen trauma. Bij hulpverleners, patiënten en naasten, maar zeker ook in de samenleving in haar geheel. Daarnaast zijn er nog maar weinig podcasts over dit thema.

 

Vanuit dat perspectief is het idee ontstaan voor de vierdelige podcast-reeks: De Facto Trauma (Latijn voor: in feite trauma).
Samen met een expert in trauma-behandeling wordt dit nog altijd erg onderbelichte thema verkend.

In aflevering 1 en 2 gebeurt dat met Janneke Ferwerda, klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut.
Anne Marsman, oud-hoofdredacteur van PsychoseNet en promovenda op het terrein van trauma schuift aan in aflevering 3.
Tot slot sluit David van den Berg, klinisch psycholoog en onderzoeker op het gebied van trauma aan in aflevering 4.

Deze podcast is tot stand gekomen met de onmisbare support van de stichting Socialrun. De podcasts zijn hier te beluisteren.

Jerry & Mathilde


Back To Top