Skip to: De kracht van kwetsbaarheid

Socialrun website

Theater inzetten als middel om stigma en zelfstigma bespreekbaar te maken. Dat bleek al eerder een krachtig concept te zijn. Daarom besloten De Dames die Raken dit jaar een subsidieaanvraag te doen bij de Socialrun voor een nieuwe voorstelling: De Kracht van Kwetsbaarheid. Ze willen publiek en deelnemers raken met theaterscènes op basis van hun eigen ervaringen rondom kwetsbaarheid.

Dames die raken de kracht van kwetsbaarheid

De Dames die Raken bestaan uit Carla Kalhorn en Dieuwke Tazelaar. Ze  maken met ondersteuning van theatermaker en regisseur Nicole Wessel een voorstelling die soms herkenbaar is, schurend, ontroerend en dan weer humoristisch. Ze hebben veel ervaring als improvisatieacteur. Beiden zijn professioneel trainer en deskundig in het faciliteren van het na-programma. Dieuwke is tevens coach en Carla trainingsacteur. Eerder maakten ze al de voorstelling genaamd ‘Psyche-logen’. Dit kon op veel lof rekenen.

Verschillende doelgroepen raken via theater

De Kracht van Kwetsbaarheid is een nieuwe korte voorstelling over psychische kwetsbaarheid en (zelf)stigma met een interactief, modulair na -programma. Door mensen mee te nemen in de beleving ontstaat er verbinding en ruimte om in gesprek te gaan. Het publiek wordt uitgenodigd milder en met meer begrip naar jezelf en anderen te kijken. In het na-programma is plaats voor uitwisseling, verwerking en leren op gedrags- en overtuigingsniveau. Zo wordt stigma op een duurzame en constructieve manier aangepakt.
De Kracht van Kwetsbaarheid is geschikt voor onderwijsmodules, trainingen, workshops, symposia en werksessies. Zowel de voorstelling als het na-programma kunnen op maat gemaakt worden al naar gelang het doel en de doelgroep.

Vooroordelen over psychische kwetsbaarheid blijven hardnekkig

Nog steeds is psychische kwetsbaarheid een groot taboe. Zeker ook op de werkvloer. Onderzoek van Evelien Brouwers PhD (Tilburg University) toont aan “dat de meerderheid van de Nederlandse leidinggevenden (64%) sollicitanten met psychische problemen liever niet aanneemt. Een derde is zelfs terughoudend een sollicitant aan te nemen die psychische problemen (zoals burn-out, depressie en overspanning) heeft gehad in het verleden. Hieruit blijkt dat als de aandoening over is, het stigma blijft bestaan. De vooroordelen bleken niet gebaseerd op hun ervaringen, die in de meeste gevallen zelfs positief waren”. Aangezien 45 % van de bevolking te maken heeft (gehad) met psychische kwetsbaarheid blijft er een enorm potentieel niet benut. Mensen worden onnodig buitengesloten, gekwetst en beschadigd. Een voorstelling zoals De Kracht van Kwetsbaarheid is dus broodnodig!

 

Back To Top