Skip to: HBO Peer Support Group

Socialrun website

In het project HBO Peer Support Group worden twee herstelgroepen opgezet met studenten Verpleegkunde en Social Work van Hogeschool Utrecht. In een reeks van tien bijeenkomsten gaan studenten onder leiding van twee facilitators met elkaar in gesprek over studeren met een (psychische) kwetsbaarheid, maar ook over herstel, empowerment, stigma en ervaringsdeskundigheid. De input en geleerde lessen uit deze bijeenkomsten gaan we vastleggen alsook delen door het schrijven van een artikel en het opnemen van een podcast.

Jerry Alon zet, samen met zijn collega Karlijn Stegmann, twee Peer Support Groups op. Eén bij de opleiding Verpleegkunde, één bij de opleiding Social Work.

De Peer Support Groups (PSGs) bevorderen het contact tussen studenten die leven met een (psychische) kwetsbaarheid. Door elkaar te ontmoeten en open over hun kwetsbaarheden te spreken voelen deze studenten zich op school meer gesteund en vooral minder eenzaam.

Daarnaast kan een deelnemer aan de PSG onderzoeken of hij of zij de eigen ervaringen wil inzetten in toekomstig werk. Met andere woorden: het zou een eerste stap richting ervaringsdeskundigheid kunnen zijn. En misschien wel het belangrijkst: deelnemende studenten leren van elkaars ervaringen over studeren met een beperking, waardoor ze een grotere kans hebben om af te studeren.

Om de bevindingen van het project te delen met een grotere doelgroep dan enkel de deelnemende studenten wordt een artikel en een podcast gemaakt over de lessen die in de 10 bijeenkomsten geleerd zijn, zodat ook andere mensen hiermee hun voordeel kunnen doen.

De podcast verscheen op 1 december. Luister de podcast hier


 

Back To Top