Skip to: Shared reading

Socialrun website

In mei en september van dit jaar ga ik een training Shared Reading geven in Arnhem en omgeving. Deze training is bedoeld voor mensen die als vrijwilliger werken in en om Arnhem. Vrijwilligers bij organisaties die zich inzetten voor kwetsbare burgers. Mensen die de training hebben gevolgd, kunnen hierna ook shared reading groepen begeleiden. Na de training zorg ik bovendien voor ondersteuning in de vorm van een terugkomdag en intervisie.

Echt contact vermindert stigma. Shared reading zorgt voor echt contact, verbindt en geeft moed. Door shared reading kleinschalig en lokaal in te zetten, vinden mensen die bij elkaar in de buurt wonen, maar niet kennen, elkaar beter en ontmoeten ze elkaar echt. In een veilige setting, met ondersteuning van een shared reading facilitator en met ondersteuning van literatuur. Zowel mensen met een psychische aandoening, als zonder, ontmoeten elkaar en leren elkaar op een laagdrempelige manier kennen. Omdat de literatuur de rode draad vormt, is er houvast en richting.
Shared reading is toegankelijk voor iedereen. Ook mensen die niet gewend zijn om te lezen of moeite hebben met lezen, kunnen deelnemen. Er wordt hardop gelezen bij shared reading, alleen luisteren kan dus ook. En wat een kick is het als het sámen lukt een lastige tekst te kraken.
Shared reading richt zich op maatschappelijke inclusie en openheid, maar ook zelfstigma vermindert: er zijn, gehoord worden… en hoe dapper is het om uiteindelijk misschien zelf wel hardop te lezen in een groep.

Ik ben ervan overtuigd dat shared reading, samen lezen, verbindt. Samen lezen laat mensen elkaar ontmoeten, waardoor verbindingen in de wijk worden gelegd en verstevigd en vooroordelen verminderen.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met me op.

Back To Top