Skip to: Swans Reflecting Elephants

Socialrun website

Swans Reflecting Elephants is een afstudeerfilm van de Nederlandse Filmacademie van een regisseur die zelf Body Dysmorphic Disorder (BDD) heeft.  Het is een documentaire over de vervreemding die de regisseur bij zichzelf ziet en zijn zoektocht naar een betere toekomst.

Niek Silvan, de regisseur, heeft zelf op jongere leeftijd een keer een item op TV gezien, waarin er werd gesproken over BDD. Dankzij dit item begreep hij voor het eerst wat er in hem omging en voelde hij zich voor het eerst niet meer zo alleen. Hij maakt deze film voor andere patiënten met BDD om hen ook die erkenning te kunnen geven, maar ook voor hun naasten,  om hen een beter beeld te geven van waar iemand nu zo mee worstelt.

Body Dysmorphic Disorder is een psychische aandoening waarover nog weinig bekend is. In gesprekken met verschillende specialisten op het gebied van BDD hoorden wij vaak dat door de lage bekendheid van de ziekte onder praktiserende psychologen de diagnose vaak pas laat kan worden vastgesteld, waardoor patiënten de hulp die zij nodig hebben pas laat kan worden gegeven. Ook is het voor de patiënten zelf moeilijk om te herkennen dat zij niet ‘gewoonweg lelijk zijn’, maar dat er iets met hun eigen waarneming niet klopt. Zonder kennis van de aandoening BDD is er ook geen hoop op verbetering door zelfacceptatie.
Hier willen wij verandering in brengen.

Swans Reflecting Elephants gaat in première tijdens het Keep An Eye Festival in oktober 2022.

Back To Top