Skip to: TBS on Tour

Socialrun website

De documentaire ‘TBS on Tour’ van Ingrid Kamerling is een vervolg op de korte documentaire Rusteloze Zielen. Deze is in 2020 tot stand gekomen, ook met steun van de Socialrun. In dit vervolg volgen we tbs-patiënten in hun resocialisatieproces. De documentaire biedt een inkijkje in de wereld van mensen die met een van de zwaarste stigma’s te maken hebben.

Documentaire Rusteloze Zielen Socialrun projecten

In Rusteloze Zielen konden we zien hoe tbs-patiënten een theaterstuk ontwikkelen als onderdeel van hun resocialisatieproces. In  de 55-minuten durende documentaire TBS on Tour volgen we dezelfde hoofdpersonen als ze met dit theaterstuk langs theaters en klinieken in Nederland reizen. Met het theaterstuk en tournee krijgen de patiënten de kans om te laten zien dat zij meer zijn dan het vooroordeel dat zovelen over hen hebben. De film en de impactcampagne behandelen het thema inclusie van tbs’ers in de samenleving. Als we als maatschappij willen dat zij succesvol re-integreren, zullen we daar ook de mogelijkheden voor moeten scheppen.

Nog nooit kwamen we als buitenstaander zo dichtbij

Documentaire Rusteloze Zielen Socialrun projecten

In het langere vervolg zie je het resultaat van de vertrouwensband die Ingrid met patiënten en medewerkers heeft opgebouwd in de periode dat ze in de Van der Hoeven Kliniek opnames heeft gemaakt. Dit komt natuurlijk ook naar voren in Rusteloze Zielen. Door de lengte van het vervolg is er echter meer ruimte om dieper in te zoomen op de patiënten. We volgen de ontwikkeling van de patiënten over een periode van twee jaar en zien in de film waar zij werkelijk tegenaan lopen tijdens hun resocialisatie. Ook krijgen we als kijker meer inzicht in de redenen waarom de ene patiënt succesvol reïntegreert en de andere patiënt steeds opnieuw de fout ingaat. Nog nooit kwamen we als buitenstaander zo dichtbij. Ook de medewerkers van de kliniek komen nadrukkelijker naar voren. We krijgen een inkijkje in de motieven die ze hebben om dit werk te doen.

Benieuwd naar de trailer? Bezoek dan de website.
De documentaire Rusteloze Zielen is hier terug te kijken.

Back To Top