Skip to: Universum van de waanzin

Socialrun website

Universum van de Waanzin is een tweejarig project, waar theater, film, podcast en maatschappelijk debat bij elkaar komen rondom de thema’s kunst en psychiatrie. De aanleiding voor het project is de ambitie van theatermaker en acteur Michaël Bloos om zijn eigen ervaring met zijn vaders om te zetten in een universeel verhaal over de plek van geestesziektes in onze maatschappij. Om dit Universum te bouwen is Michaël een samenwerking aangegaan met Stichting Nieuwe Helden.

“Vorig jaar verloor mijn vader in Istanbul zijn geest, op zoek naar schrijver Orhan Pamuk.
En terwijl hij langzaam in een psychose zakte, raakte hij vermist, in een stad van 21 miljoen mensen. Een week lang zochten mijn zus en ik in de nauwe straatjes van deze eeuwenoude stad, op de grens van Europa, naar de man die ons had opgevoed. Tijdens die week zag ik de achterkant van Istanbul. Om er uiteindelijk via een politiek steekspel en een door miljoenen bekeken Spoorloos-meets-SBS6-achtig tv-programma, aan de voorkant weer uit te komen. Met mijn vader.

Van vaders heb ik er meer. Ik heb er drie. Waarvan er twee bipolair zijn.
Met die twee bipolaire vaders, en daarmee een eventueel biologische aanleg voor manisch-depressiviteit, heeft mijn jeugd eruit bestaan om niet te worden als zij. Niet gek te worden. De realiteit niet te verliezen. Te weten wat echt is en wat niet. En toch, of misschien wel juist dankzij dit alles, ging ik het theater in. Om een omgang te vinden met de werkelijkheid.

  • Michaël Bloos, theatermaker

 

Back To Top