Skip to: Zlatan is gek

Socialrun website

‘Zlatan is gek’ is de titel van een experimentele docufilm in wording over manieën, depressies en psychoses. Door de ogen van Jöran Moerkens (38, lookalike van stervoetballer Zlatan Ibrahimovic) zien we de impact van bipolariteit op zijn leven.

Jöran neemt ons mee in zijn belevingswereld. Grote delen van zijn leven is hij aan het vechten tegen de storm in z’n kop en een constante sluimer van depressiviteit. Als tegenhanger creëerde hij een extreem vrolijke buitenkant waar voor hem de bijnaam Zlatan bij past.

360 graden om zijn bipolaire aandoening

Meegesleurd door zijn ziekte heeft Jöran de wereld beleefd alsof hij vastzat in een film. In psychotische episodes ging hij eigenhandig de wereld redden. Als Obelix wandelde hij door de straten, achtervolgd door de zon. En als Jezus versloeg hij de duivel in een gevecht.
Vanwege zijn manieën, depressies en psychoses (en zijn onbegrepen gedrag) werd Jöran opgenomen en een paar keer opgesloten in de separeercel. Het absolute dieptepunt: de suïcidepoging die hij ooit op zijn verjaardag deed.

Gevecht tegen stigma en opgelegd zelfbeeld

In de docufilm ‘Zlatan is gek’ duikt Jöran nog een keer in zijn verleden en draait hij 360 graden om zijn bipolaire aandoening heen. Zowel zijn persoonlijke beleving, als die van zijn omgeving – naasten én professionals (ggz, zorg, politie) – komen aan bod. Deze ernstige ziekte draag je niet alleen, maar hoe moet, kun en wil je ermee omgaan?

De docufilm toont Jörans zoektocht naar het normaal – naar een onduidelijke richtlijn van wat gewenst is en wie je mag zijn – en zijn gevecht tegen stigma en opgelegd zelfbeeld.

 


Bekijk nu de trailer

 


 

Back To Top