Documentaire TOS

De documentaire Kinderen van weinig woorden vertelt een ontroerend verhaal over Jurre en zijn zus Jikke. Op het oog twee gewone tieners die naar school gaan, een bijbaantje hebben en sporten. Maar dit is niet vanzelfsprekend, want Jikke en Jurre hebben een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Zij vinden het moeilijker om zich te uiten met woorden dan de gemiddelde tiener. Ook begrijpen ze vaak maar twee of drie woorden uit een zin die iemand tegen hen zegt. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Een gewone schooldag is voor hen bijvoorbeeld al zo vermoeiend dat ze bij thuiskomst meteen in bed duiken. Jikke en Jurre hadden een moeizame kindertijd waarin ze zich anders gedroegen dan andere kinderen. Maar lange tijd begreep niemand wat er aan de hand was. Pas toen ontdekt werd dat ze allebei een TOS hadden, vielen de puzzelstukjes op hun plaats.

Dankzij professionele hulp en de vindingrijkheid van hun moeder, vinden Jikke en Jurre nu hun weg op school, op hun werk en in de contacten met de mensen om hen heen. Hoe is het om op te groeien als taal niet vanzelfsprekend is?

Ter informatie de promofilm van RTV Utrecht;

De film zal volgende week op meerdere plekken te zien zijn:  Op 11 oktober 2022 wordt Kinderen van weinig woorden meermaals uitgezonden op RTV Utrecht. En op zaterdag 15 oktober 2022 wordt de film vertoond tijdens de opening van WereldTOSdag  in Dierenpark Amersfoort.

 

Geschreven door:

Redactie

Gepubliceerd op:

3 mei 2022

Deel: