Kunst op de maatschappelijke werkvloer

In het project ‘Kunst op de maatschappelijke werkvloer’ gaan cliënten workshops geven aan geïnteresseerden, in een openbare ruimte voor een toegankelijke prijs bij de kringloopwinkel Rataplan in Alkmaar. Ook verzorgen de cliënten de PR. De talenten van MindsZ delen kennis en ervaring, en bouwen zelfvertrouwen op in een veilige omgeving. Het project speelt in op de behoefte om gezien te worden als volwaardige deelnemer van de maatschappij.

Creatieve workshops

Dit project ` Kunst op de maatschappelijke werkvloer` wordt uitgevoerd door deelnemers van MindsZ. Het project bestaat uit het aanbieden van creatieve upcycle workshops aan geïnteresseerden. Tijdens de workshop passen we verschillende technieken toe op gebruikt meubilair en leren we de cursisten hoe ze dat kunnen doen. De cliënt heeft de leiding en er ontstaat een geheel nieuw item. Het meubelstuk krijgt een tweede leven en de cliënt zet een stap in zijn leven. De samenwerking tussen geïnteresseerden en cliënten draagt bij aan maatschappelijke inclusie en openheid.

Deelnemers van de workshops kunnen op een laagdrempelige wijze kennis maken met creatieve workshops en de talenten van de upcycle kunstenaars van MindsZ . Daarnaast zorgt communicatie over dit project in de media voor meer zelfvertrouwen en eigenwaarde van onze cliënten en draagt het bij aan een positief zelfbeeld. Kunst geeft een positieve impuls aan herstel en participatie van mensen na of tijdens een ggz-behandeling.
In dit project is participatie heel belangrijk, want de locatie waar de cursus wordt gegeven is gevestigd binnen de (veilige) omgeving van Kringloopwinkel Rataplan. Het is een openbare ruimte, maar wel zo ingericht dat de cliënt het ook als zijn eigen ruimte ervaart. De kringloopwinkel dient als oefenruimte om (weer) mee te doen en zich verder te ontwikkelen van deelnemer aan workshops tot het zelfstandig leiden en organiseren van workshops.

Samenwerking

Zo zet MindsZ in samenwerking met Kringloopwinkel Rataplan, een nieuw platform neer voor onze cliënten. Zij leren nieuwe technieken en vaardigheden en delen dit op de maatschappelijke werkvloer. De kunstworkshops, voor iedereen toegankelijk, die hier uit voortkomen worden gegeven bij Rataplan. Samenwerking, zelfvertrouwen, positieve ervaringen, lef en zelfreflectie staan centraal.
Samendoen werkt!

 

Geschreven door:

Redactie

Gepubliceerd op:

10 februari 2022

Deel: