Skip to: Het Psychiatrie Café

Socialrun website

Harma Moorlag, GZ psycholoog/cognitief gedragstherapeut bij Accare en ambassadeur van de Socialrun.
Harma bracht een bezoek aan één van de subsidieprojecten van de Socialrun, Het psychiatrie Café in Groningen.

In Groningen staat het huiskamercafé LUI aan de Oude Ebbingestraat. Iedere laatste donderdag van de maand wordt het omgetoverd tot Het Psychiatrie Café.
Bij het Psychiatrie Café vertelt een ervaringsdeskundige over zijn herstelverhaal, zodat anderen ervan kunnen leren.  Dit is een initiatief van BuurtzorgT, DUNK en herstelwerkplaats Groningen en Ommelanden.

Stichting Socialrun heeft subsidie gegeven aan dit project. Als ambassadeur van de Socialrun wilde ik eens kijken: ‘wat levert mijn rondje IJsselmeer op?’.

Om 19:00 uur ’s avonds zou het Psychiatrie Café starten, al snel kwamen er enkele mensen binnen, er was direct een gemoedelijke sfeer.
Op deze avond waren zo’n tien mensen aanwezig. Vanavond vertelt Ewout zijn verhaal. Ewout is een goed verteller en kan zijn publiek goed boeien, wanneer er vragen werden gesteld nam hij de tijd om deze te beantwoorden.

Mensen herkenden zich soms in zijn verhaal en het was erg mooi om te zien dat ze zich veilig genoeg voelden om dit te delen.
Na het verhaal van Ewout was er ruimte om samen na te praten over zijn verhaal en over eigen ervaringen.

Als werker in de GGZ is het goed om te horen welke ervaringen mensen hebben, wat voor hen prettig is en wat helemaal niet helpt. Het hanteren van richtlijnen, blinde vlekken van behandelaren, beleid van organisaties en het systeem van het gezin van herkomst waren onderwerpen die uitgebreid zijn besproken.

Het was een fijne avond waarin naar iedereen werd geluisterd en waar aandacht was voor ieders verhaal.


Harma Moorlag – Ambassadeur van de Socialrun

Back To Top