Skip to: Shared Reading

Socialrun website

‘En dan stijgt de spanning toch. Ik lees nu drieënhalf jaar met mensen. Ik heb me goed voorbereid en weet wat ik doe. En toch slaat, op een aantal momenten, de onzekerheid toe. Een deel van mij kan het zien als ‘gezonde spanning’  die me alerter maakt, me op scherp zet. Een ander deel van mij roept hard ‘zie je wel, je kunt het niet! Je valt vast door de mand straks’. Dat deel, onlosmakelijk verbonden aan zelfstigma, heeft direct een link met het project waarvoor ik subsidie kreeg van de Socialrun: ‘Lezen verbindt, Shared Reading in Arnhem’.’ 
 
Bovenstaande alinea schreef ik vlak voor de start van de eerste van twee trainingen ‘Shared Reading facilitator’.

Samen lezen verbindt en vermindert stigma

Ik ben er echt van overtuigd dat Shared Reading, samen lezen, mensen verbindt en stigma vermindert: het gevolg van echt contact tussen mensen. Contact dat ontstaat door het delen van individuele en collectieve ervaringen aan de hand van literatuur.
Tijdens een Shared Reading sessie lees je een hoofdstuk uit een boek of een kort verhaal en sluit je altijd af met een gedicht dat er bij past. De facilitator van de groep zorgt ervoor dat er op bewust bepaalde momenten wordt gestopt met lezen en de groep het heeft over de tekst. Geen literaire analyse, wel een gesprek over wat de tekst oproept, emoties, verhalen, herinneringen… binnen het veilige kader dat de groep biedt en de facilitator begeleidt.

Hardop lezen doet iets met deelnemers

Op deze manier zorgt de zorgvuldige gekozen tekst ervoor dat mensen met elkaar en de wereld kennismaken, soms nieuwe inzichten op doen en leren om met een meer open blik om zich heen te kijken.Ook het hardop lezen doet iets met deelnemers aan een Shared- Readinggroep. Je stem laten horen, alle oren en ogen op je gericht, dat is echt spannend. Het moet niet dat hardop lezen, ook meepraten moet niet. Tijdens Shared Reading mag je er ook gewoon zijn in stilte. Maar je wordt wel uitgenodigd en je bent wel welkom, altijd.

Ik heb me niet altijd welkom gevoeld in de wereld, voel me nog geregeld anders dan anderen. Misschien is dat wat Shared Reading ook voor mij persoonlijk zo bijzonder maakt: lezen en boeken zijn voor mij al mijn hele leven een soort reddingslijn.
Ze zijn er altijd, ik vind er werelden waarin ik me even kan verliezen, waarin ik mezelf herken en waarin ik mezelf kan zijn. Ik vind er de anders dan anderen. Ik vind er verbinding met de rest van de wereld.

Zelden beleef ik een plek met zoveel respect openheid en gelijkwaardigheid

In een Shared-Readinggroep vind ik die verbinding ook met de mensen uit de groep en leer en voel ik steeds meer dat ik het echt kan, verbinding maken. Ik leer en zie dat mensen naar me luisteren en geboeid zijn door wat ik vertel, ik leer te luisteren en laat me raken door de verhalen van anderen.
Zelden beleef ik een plek met zoveel respect openheid en gelijkwaardigheid.

In de training die ik afgelopen jaar twee keer gaf, sprong ik voor mezelf in het diepe: zouden anderen ook begrijpen en voelen wat de kracht van Shared Reading is?

Ik denk dat het gelukt is. De trainingen verliepen goed, ik kreeg en gaf complimenten, de deelnemers waren enthousiast over de methode. Bovenal onstond er verbinding, net zoals in mijn bestaande Shared-Readinggroepen. Verbinding tussen mensen van allerlei pluimage, met respect en in alle openheid, met veel nieuwsgierigheid en verwondering.


Nynke Mulder
Shared Reading

Back To Top