Skip to: Sport is de rode draad in mijn leven

Socialrun website

Op mijn 27e was er een omslag in mijn leven. Door een zwaar ongeval werd alles anders. Ik hield hersenletsel over van het ongeval. Ik wist heel veel niet meer en moest mijn leven opnieuw inrichten.

 

Vaak reageerde ik heel impulsief en gooide het roer weer om. Had iemand een goed idee, dan nam ik een grote sprong in het diepe. Ik ben daardoor ook veel in het buitenland geweest.

Inmiddels ben ik 53 jaar. Ik kwam in mijn leven met veel verschillende mensen in aanraking. Ik verkeerde in hogere kringen, maar ging ook om met mensen in armoede. Ik kwam in aanraking met mensen die drugs en alcohol gebruikten.
Er is me weleens verteld dat mensen met hersenletsel ook vatbaarder zijn voor alcohol, drugs en gokken. Gelukkig is de sport voor mij mijn redding geweest. Als ik merkte dat ik begon af te glijden, pakte ik de sport weer op. Dan kreeg ik mijn leven weer onder controle.

Sport is mijn medicijn, het maakt mijn hoofd leeg

Ik ben wars van medicatie. Na mijn ongeval, maar ook later ben ik vaak verleid om medicijnen te nemen.
Ik kreeg diverse labels opgeplakt door artsen en hulpverleners. Van ADHD tot en met depressief.
De medicijnen heb ik altijd geweigerd. Sport is mijn medicijn. De sport maakt mijn hoofd leeg en ik kom tot goede prestaties. Door de sport voel ik me lichamelijk en geestelijk sterk.

Op de sportschool spreken jongeren me wel eens aan. Zij willen ook graag een goed afgetraind lichaam hebben, maar zo’n lichaam krijg je niet vanzelf, daar moet je veel voor doen. Het vraagt veel discipline en veelvuldig trainen én je moet jezelf doelen stellen. Iedere dag train ik twee keer: conditie- en krachttraining. Het is belangrijk om van jezelf te weten of je dat ervoor over hebt, het vraagt geduld. Ik vind het vooral ook leuk om te sporten. Dat scheelt.

Sport maakt me weerbaar in moeilijke situaties

Net zoals nu. Ik woon momenteel met mensen met veel problemen.
De sport helpt me erdoorheen, ik zie het ook bij anderen.
Het is gewoon leuk om samen op het voetbalveld te staan. De balcontrole ben ik door het ongeval kwijt, maar verder doe ik niet onder aan de jongeren. Samen sporten doet me goed.
Wat me ook overkomt, sport is en blijft altijd de rode draad in mijn leven.


Rene R.

Back To Top