Skip to: Terugblik op Clinicdag Papendal

Socialrun website

Quiryn doet met zijn Team Samen Veilig Midden Nederland al vele jaren mee met de Socialrun en naast dat hij bij de Socialrun in de Raad van Deelnemers zit is hij ook een zeer enthousiaste en betrokken ambassadeur.

Zondag 7 juli 2019 was ik aanwezig tijdens de Socialrun Clinicdag te sportcentrum Papendal.
Het evenement dat voor het 2e jaar werd georganiseerd als ultiem voorbereidingsevent voor de Socialrun. En het was meer dan ‘uitverkocht’ dit keer.
Bij de gezamenlijke aftrap zat de zaal stampvol en werden hilarische, kleurrijke en ingewikkelde contacten gelegd.

Verbondenheid werd letterlijk ervaren

Daarna gingen we uiteen om allen je eigen gekozen workshop te bezoeken.
Naast gezelligheid en verbondenheid staat zo’n dag toch vooral in het teken van kennis op doen ter voorbereiding op de (ruim) 48 uur en 555 kilometer buffelen tijdens het Socialrun weekend.

Ik had (net als afgelopen editie) gekozen voor de loopclinic van Marti ten Kate.
Onderweg naar de sintelbaan ging het netwerken rustig door en verwachtingsvol, maar met lichte spanning arriveerde we op de sintelbaan waar Marti ons meenam voor een inloop rondje.

Het voelde speciaal om samen als Socialrunners ontspannen dribbelend warm te lopen op dezelfde baan waar nog geen 2 weken geleden de zilver medaille winnende dames estafetteploeg getraind heeft

Toen was het tijd voor het serieuze werk

De pyramide! 200 600 1000 600 200 met na elke afstand een diagonale recovery wandeling naar de start voor de volgende afstand.
Halverwege de 1000 stond ineens Frank in de bocht klaar om actiefoto’s te maken.

Medeambassadeur Koen liep in straf tempo voor me en ik dacht ‘ik ga naast Koen lopen, dan staan we leuk samen op de foto’ …

Koen een zeer empathische man, winnaar van de Paul van der Zwart – Penning, dus dat zit wel snor denk je …
Nou dat liep ff anders.
Na afronding van de 1000 meter vertelde Koen mij dat hij wel van een beetje competitie houdt … maar waarom je die competitie op 500 meter voor de finish aangaat is mij – vanuit tactisch perspectief – nog steeds een raadsel Koen ?.
Ik moest behoorlijk aanzetten om – helaas na het fotomoment – naast Koen te komen.

Bij de afrondende 200 meter liet ik mij dat niet nog een keer gebeuren.
Ik schoot uit de startblokken, vloog door de binnenbocht en hield op het rechte stuk mijn straffe tempo aan op weg naar de eindoverwinning.
Koen had zijn energie op de lange etappes gebruikt, de ‘overwinning’ kon mij niet meer ontgaan … totdat ik op volle snelheid werd ingehaald door een jongeman in T-shirt en spijkerbroek ??

Na een verfrissende douche was het tijd voor workshop 2. Ik had gekozen voor een workshop waarvan ik de titel niet meer precies wist, ik wist alleen dat het geen praktische workshop was en iets met theater … en dat leek me juist wel leuk.

Bij binnenkomst van de ruimte lagen er verschillende maskers op tafel die me deden denken aan la casa de papel, mijn nieuwsgierigheid nam toe

Ik bleek te zijn terechtgekomen in een workshop/presentatie van 3 subsidieprojecten van de Socialrun.
Men vertelde over hun project, hoe verheugd ze zijn met de subsidie en hoe spannend het is om daadwerkelijk aan de slag te gaan met het realiseren van het project.

Daphne en Floortje vertelde over hun project ‘Maskers op Maskers af’ waarin ze in de onderbouw van middelbare scholen workshops verzorgen met als doel bewustwording en het verminderen van zelfstigma’s onder tieners.
De maskers zijn het middel om deze ingewikkelde puberthema’s bespreekbaar te maken. stichtingmatta.nl

Anouk liet ons met gesloten ogen ervaren hoe het is om omringd door een koor van 30 vrouwen liefdevol te worden toegezongen.
Het voelde warm, veilig en nieuwsgierig naar het vervolg.

Nou dat vervolg kwam binnen

Anouk maakte ons deelgenoot van een zeer persoonlijke en heftige periode uit haar leven; haar tijdreis ‘Van ’t padje naar vrede‘.
Anouk gaat een podcast maken waarmee ze de luisteraar een inkijkje wil geven in de onzichtbare, maar weidse wereld van een psychose en de (zelf)stigma’s en (voor)oordelen mbt psychose aanpakken.
Volg de totstandkoming via dejankfabriek.nl.
Ik ben zeer nieuwsgierig naar het resultaat.

Last but not least waren er nog 3 minuten presentatietijd over voor Frederieke. ‘Wat zielig’ dacht ik, daar sta je dan met je voorbereiding …

Maar zielig was het allerminst

‘Super spontaan en totaal niet ongemakkelijk’ eiste Frederieke als een wervelwind onze aandacht (en 10 minuten extra tijd) op en vertelde over haar zeer recent verschenen dichtbundel gedichten over angst, depressie, suïcide, haar ervaring als KOP-kind, maar ook luchtigere puberthema’s.
De gedichten raken je in je ziel en doen je glim- en schaterlachen. De mooie bundel is gemaakt om psychische problemen bespreekbaar te maken.

Voldaan en onder de indruk verliet ik – met gesigneerde dichtbundel in de hand – deze bijzondere workshop waarin voor mij de ultieme verbinding werd gelegd tussen mensen.

De fantastische Socialrun en de rede waarom de Socialrun is ontstaan:
‘Het bespreekbaar maken van stigma’s en het streven naar een inclusieve samenleving, waarin alle mensen worden geaccepteerd in hun mogelijkheden, kwetsbaarheden en eigenaardigheden. Een samenleving waarin iedereen de kans krijgt zijn potentieel te verwezenlijken en mee kan doen.’

Ik ben trots ambassadeur van de Socialrun.


Quiryn Springeling

Back To Top