Terugblik Socialrun 2019

Wat een bijzondere editie! We kijken met veel emotie, dankbaarheid en vreugde terug op de Socialrun 2019. Het prachtige weer van deze achtste editie liep gelijk op met de stralende gezichten van de deelnemers, organisatoren, vrijwilligers en supporters in het weekend van 20 september.

We begonnen vrijdag met het startschot door staatssecretaris Paul Blokhuis. Hij schoot het eerste team, Team Zuyderland, weg na een mooie speech over inclusie, het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen en mee mogen doen in onze maatschappij. Blokhuis benadrukte dat het delen van verhalen heel belangrijk is en dat hij hoopte dat dit onderweg ook zou gebeuren bij de deelnemers.

 

En dat is gebeurd. Er zijn hele mooie verhalen over de finish gekomen. Jullie hebben gedeeld met elkaar, jullie hebben gehuild en gelachen. Er was af en toe een strubbeling en er waren blessures, maar er was vooral heel veel verbondenheid.

 

 

Op de route waren diverse doorkomsten georganiseerd en waren er een aantal instellingen die hun terrein openstelde voor de basiskampen. Op vrijdag was de eerste plek waar de teams terecht konden in Deventer, op het terrein van Dimence. Er was hier plek om te eten, te rusten en er was veel gezelligheid!

Ze zei ja…

In de koude vrijdagnacht kwam de Socialrun-karavaan door het plaatsje Balkbrug. De inwoners van deze plaats hadden een knetterend feest voor ons voorbereid. Elk team werd midden in dat feest op het podium gehaald en toegejuicht door vele, vele

fans in de feesttent. Het dorp deed zelf ook mee met een team, wat natuurlijk in hun eigen woonplaats op een extra warm onthaal kon rekenen. Bijzondere verrassing daar was dat één van de deelnemers van team Balkbrug werd opgewacht met een huwelijksaanzoek. En ze zei ja…!

Een spetterend vuurwerk volgde en het bleef nog lang onrustig deze nacht.

Pannenkoeken

Op zaterdagmorgen waren we welkom op het terrein van Lentis, in Zuid-Laren. Alle teams werden daar opgewacht met vrolijke DJ’s, een heerlijke ontbijtje voor iedereen, een smoothie-fiets en natuurlijk een warme douche! Zo fijn om even te kunnen opladen om daarna weer vol aan de bak te gaan.

De volgende pleisterplaats was in Franeker, op het terrein van GGZ Friesland. Astare wachtte de teams hier op met 50 liter pannenkoekenbeslag, zodat alle deelnemers konden genieten van de beroemde pannenkoeken en dat terwijl singer/songwriter Youri Lentjes onze oren streelde met zijn prachtige muziek.

 

Vlak voor de Afsluitdijk werd de ‘groene rups’ bij Zurich opgewacht met een echt Fries suikerbrood en live muziek, een verrassing van trotse hoofdsponsor Medicore.

 

GGZ-instelling Parnassia in Castricum had op hun terrein een mooie doorkomst georganiseerd. Ook zij hadden gezorgd voor muziek, gezelligheid en veel supporters!

Bij Velsen Noord moesten de subteams met het pontje het water oversteken. Cure4 had hier geregeld dat het een feestje was om ’s nachts over te steken met hun powerbar en energydrink.

 

Frietjes!

Helaas moest de Afsluitdijk dit jaar met de auto aflegt worden. Rijkswaterstaat is de dijk aan het opknappen waardoor het fietspad voor langere tijd is afgesloten. Het voordeel daarvan was dat we de route een stuk hebben kunnen verlengen om toch aan de 555 kilometer te komen. Hierdoor kwamen we nu door plaatsen als Leiden, Den Haag en Leidschendam, waar we een vervelende wegopbreking tegenkwamen en waar onze vrijwilligers hun uiterste best gedaan hebben om elk team er goed om heen te begeleiden.

Op nog geen 35 km voor de finish had aardappelverwerkingsmachine bedrijf Kiremko zondagmorgen een hele bijzondere doorkomst georganiseerd. De teams mochten onder leiding van feestelijk slagwerk door de productiehal heen lopen en voor iedereen waren er overheerlijke frietjes.

TeGek!? Festival

Alle 40 teams die gestart zijn op vrijdag, zijn op zondag weer veilig, maar vooral juichend binnengehaald bij de finish en het Te Gek!? Festival. Op het podium mochten we alle helden van de Socialrun feestelijk onthalen, medailles omhangen en heel veel knuffels geven en krijgen. Onder het toeziend oog van honderden familieleden, vrienden, collega’s en fans werden alle teams welverdiend in het zonnetje gezet.

 

 

 

 

 

 

Naast de finish van de Socialrun waren er een hoop andere leuke dingen te doen en te zien. Er was een speciaal kidsplein, met springkussens, en streetsoccer-workshop en de kinderen konden geschminkt worden. Je kon het spel ‘Steekje Los’ spelen, op hilarische wijze op de foto in de photobooth van hoofdsponsor Medicore en er waren heerlijke hapjes en drankjes.
De magische bubbels van de bellenblaas-artiest Marjon Knevelman maakten het feestje helemaal af.

Bijzondere verhalen

We zijn ontzettend dankbaar en trots dat de Socialrun 2019 zo’n waanzinnig mooie editie was. Een Socialrun met een lach en een traan, deze soms letterlijk na en soms zelfs naast elkaar. Een Socialrun met heel veel bijzondere verhalen. Een Socialrun waar we met veel warmte en liefde op terugkijken.

We spreken grote dank uit aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. De vrijwilligers op de startdag en de vrijwilligers op het TeGek!? Festival. De vrijwilligers in het motorteam en in het SST. Alle plaatsen waar een doorkomst of basiskamp was gecreëerd. Alle sponsoren die het mogelijk maken dat de Stichting Socialrun kan bestaan. Alle donateurs voor hun bijdrage aan al die mooie projecten die we weer kunnen gaan financieren. (Doneren kan nog tot 1 november) Maar bovenal: een grote dank aan alle deelnemers, die er voor zorgen dat de olievlek verder wordt verspreid. Dat ons verhaal en onze missie over heel Nederland wordt uitgestrooid. Zodat iedereen weet: #meedoeniswinnen


Frank Bonekamp en Nienke Bouwman

Geschreven door:

Redactie

Gepubliceerd op:

8 oktober 2019

Deel: