Skip to: Waanzin! | Sirenes

Socialrun website

Auteur: Arko Oderwald

Uitgever: De Tijdstroom

Traditie van literatuur en beeldende kunst in het UMC

Het idee voor deze bundel ontstond ten tijde van het samengaan van de beide Amsterdamse universitair medische centra – AMC en VUmc – tot één Amsterdam UMC in juni 2018. Met die samensmelting kwamen ook twee tradities bijeen: VUmc met zijn aandacht voor de literatuur, en AMC dat zich van oudsher richt op de beeldende kunst.

Onderzoek naar de relatie tussen literatuur en geneeskunde

Door de betekenis van de geneeskunde in de samenleving te onderzoeken, kijkt VUmc verder dan zijn kerntaken. Met Arko Oderwald als drijvende kracht, besteedt het ziekenhuis aandacht aan de relatie tussen literatuur en geneeskunde door na te gaan hoe ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, poëzie, ervaringsverhalen en films worden uitgebeeld.

Collectie van 6000 beeldende kunstwerken in het AMC

Het AMC richt zich op de Nederlandse naoorlogse beeldende kunst. De openbare ruimtes worden ingericht met kunst uit de collectie en er worden exposities georganiseerd. De collectie telt ruim 6000 werken. Aanvankelijk verwierf het AMC vooral schilderkunst uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Tegenwoordig worden ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst over de volle breedte gevolgd. Regelmatig geeft de AMC kunststichting een kunstopdracht voor een specifieke locatie.

Back To Top