Skip to: Wat beweegt je?

Socialrun website

Wat beweegt mij…. een diep geloof in de mens dat er in eenieder, hoe kwetsbaar ook, de kracht schuilgaat om verandering aan te brengen, als je maar de juiste mensen op het juiste moment tegenkomt.

Je mag mensen nooit opgeven, mensen zijn zo enorm veerkrachtig; daar kan ik me iedere keer weer door laten verrassen.

En ja, we kennen allemaal de uitzonderingen waar het anders loopt dan gehoopt om welke reden dan ook, maar laten we nu eens ophouden met de uitzondering als de regel te blijven zien. Laten we denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden, dat geeft zoveel meer ruimte.

De manier waarop een ander tegen je aankijkt is daarin zo belangrijk: als je het geloof in jezelf en je herstel kwijt bent heb je iemand nodig die er wel nog in gelooft waar je je aan mag vasthouden totdat je je er zelf weer meer in gelooft en weer meer op je eigen benen durft te leunen. Dat proces met iemand aangaan vind ik zeer waardevol, ook voor mezelf. Ik leer er veel van als mens en als professional; een lesje nederigheid en daar is niks mee.

Ik vind zelfstigma het meest schrijnend om te zien bij mensen, dat kan me echt enorm raken. Ik zie daar ook heel duidelijk het aandeel van de ggz en hoe wij daar een grote bijdrage aan hebben geleverd, dat kan allerlei emoties bij mij triggeren van verdriet tot boosheid.

Ik zie daar voor mij ook een belangrijke taak om daarin heel bewust te zijn ten aanzien van hoe je omgaat met mensen die voor het eerst in aanraking komen met de ggz; de houding die je aanneemt, de informatie die je geeft, je taalgebruik, zo enorm belangrijk. Ik vind dat de ggz daarin een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. Als het ons al niet lukt om stigmatisering achterwege te laten hoe kunnen we dat dan verwachten van de maatschappij?

Voor wie kom je in beweging

Ik kom in beweging voor iedereen die op welke manier dan ook in aanraking is gekomen met stigma. Voor de mensen die stigma’s hebben overwonnen en de mensen die er (nog) enorm mee struggelen.

Ongeveer 10 jaar geleden heeft 1 van mijn besties geheel onverwacht een psychose doorgemaakt, de feitelijke psychose was voor haar omgeving heel lastig om mee te dealen, maar de rauwheid van het herstellen daarvan en de manier waarop een omgeving ineens anders naar je kijkt en jij ook anders naar jezelf gaat kijken heeft me diep geraakt…. dat breekt mensen af, dat moet echt anders en is zo onnodig en destructief. Daar heeft de ggz een hele belangrijke rol in om dat van binnenuit te veranderen en daar ook veel meer aandacht te hebben voor de mens.

Wat betekent de Socialrun voor je?

Toen Bas in oktober 2016 voor het eerst bij mij opperde mee te doen aan de Socialrun in 2017 verklaarde ik hem voor gek. Tegelijkertijd prikkelde het me en ging ik erover nadenken en langzaam maar zeker kreeg het in mijn hoofd meer vorm. 11 januari 2017, op mijn verjaardag begon ik met trainen; 1 minuut lopen, 1 minuut rennen…. Het viel nog niet mee, maar ik vond het leuk! Binnen 6 weken tikte ik de 5km aan. Ik had met mezelf en Bas afgesproken dat ik in mei 3 x 7km per week moest kunnen hardlopen, dan had ik er genoeg vertrouwen in om in September voldoende fit te kunnen zijn en ook dat lukte.

De eerste Socialrun van ons vond ik echt rete-spannend, na de eerste etappe was ik zelfs kotsmisselijk van de spanning en hing ik tegen een paniekaanval aan te hikken; gaat het allemaal lukken, kan ik het fysiek aan, hebben we niet teveel gevraagd van mensen…. Dat soort gedachten raasden voortdurend door mijn hoofd, maar wat een belevenis was het en wat een feest toen we over de finish kwamen. Meteen wist ik; volgend jaar weer!

Het tweede jaar was opnieuw legendarisch, gelukkig minder spannend voor mij, maar de weersomstandigheden waren met momenten uitdagend te noemen. Dat jaar ging een van mijn besties mee, dat voelde zo enorm fijn iemand bij je te hebben die je zo door en door kent (en weet dat je een mega chaoot bent, alles vergeet en dan zorgt dat zij het wel voor je meeneemt, goud waard).

Nu staat het avontuur voor de 3de maal aan onze deur te kloppen en wat heb ik er weer een zin in! We hebben weer een prachtig team bij elkaar en dit jaar gaat niet 1 bestie mee maar zelfs 2…. Wat een rijk mens ben ik, dat ook je naasten je idealen samen met je willen nastreven.
#meedoeniswinnen


Ellen Hendriks is teamlid en mede-organisator van Team Zuyderland GGZ

Back To Top